Vepřové maso se zeleninou připravené na asijský způsob – velmi chutné

Dnes vám představíme recept z asijské kuchyně: vepřové maso se zeleninou připravené ve woku. Stir fry není název pokrmu, ale tradiční technika vaření v orientálních zemích. V překladu z angličtiny znamená “smažený”. Stir fry je vynikající pro přípravu vepřového, hovězího a kuřecího masa, krevet, tofu, zeleniny a nudlí.

Zdroj: retete-usoare.eu

Tento recept je velmi úspěšný. Vepřové maso je neobyčejně chutné a aromatické. Křehké maso, lehce křupavá zelenina a voňavá zelenina – vše zalité sladkokyselou omáčkou – se skvěle kombinují a osloví milovníky asijské kuchyně.


Co budeme potřebovat:

  • 1 kg vepřového masa
  • 2-3 mrkve
  • 3-4 papriky
  • 300 g hub
  • 3-4 cibule
  • 300 g zelených fazolek
  • 5 stroužků česneku
  • jednu snítku čerstvého koriandru
  • 150 ml sójové omáčky

  • 3 lžíce škrobu
  • 2 lžíce rýžového (nebo jablečného) octa
  • olej – na smažení
  • 1-2 lžičky cukru
  • sůl – podle chuti
  • semínka sezamu – k podávání
Zdroj: retete-usoare.eu


Jak budeme postupovat:

1.Očistěte a umyjte všechnu zeleninu. Nakrájejte je na silné a dlouhé proužky. Množství zeleniny by mělo být dvakrát větší než množství masa. K přípravě tohoto receptu můžete použít jakoukoli zeleninu.

2.Koriandr omyjte a osušte. Rozmělněte ji nožem.

3.Použili jsme mražené houby. Pokud použijete čerstvé houby, nakrájejte je na rovnoměrné plátky.

4.Omyjte a osušte maso (obvykle se používá libové vepřové/hovězí nebo kuřecí). Nakrájejte je na tenké proužky (dostatečné množství na jedno sousto), kolmo ke směru vláken.

5.Po přípravě všech ingrediencí postavte wok na sporák a rozehřejte v něm trochu oleje. Začněte s přípravou masa: smažte na prudkém ohni, dokud se neodpaří a neuvolní veškerá šťáva. Poté je ještě 2 minuty povařte a přendejte do mísy.

6.Poté postupně osmažte připravenou zeleninu, přičemž olej přidávejte pouze v případě potřeby: papriku, mrkev, zelené fazolky a houby. Každou zeleninu smažte na prudkém ohni nejdéle 5 minut, aby zhnědla, ale zůstala mírně křupavá. Během tohoto procesu neustále míchejte, aby se zelenina rovnoměrně osmažila.

7.Nakonec osmažte cibuli na vysokém plameni do lehce zlatavé barvy. Asi po 5 minutách přidejte prolisovaný česnek a vše smažte další 1-2 minuty.

8.Do pánve wok přidejte zbývající osmaženou zeleninu. Bez snížení teploty přidejte cukr a míchejte. Cukr je potřebný pro další karamelizaci zeleniny.

Zdroj: retete-usoare.eu

9.Po 2-3 minutách přidejte do pánve wok osmažené maso. Přilijte rýžový ocet, promíchejte a pokračujte ve smažení na prudkém ohni.

10.Mezitím vmíchejte sójovou omáčku a škrob. Vzniklou směs přidejte do pánve wok a míchejte 1-2 minuty, dokud omáčka nezhoustne a maso a zelenina nezískají lesklý vzhled a lepkavou konzistenci.

11.Přidejte nasekaný koriandr a promíchejte. V případě potřeby pokrm osolte.

12.Wok odstavte z ohně a zeleninu a maso přendejte do jiného hrnce. Posypte sezamovými semínky a podávejte jako přílohu nebo jako příkrm. Nejlepší přílohou je rýže.

  • Pokud je pokrm připraven správně a rychle, zelenina nebude ani rozvařená, ani syrová, ale mírně křupavá.
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme vám dobrou chuť!