Praktické vychytávky pro váš byt

Svůj byt můžete velice snadno vylepšit s pomocí jednoduchých vychytávek, které nejsou nákladné a často si s jejich instalací poradíte svépomocí. Co vše se vám může hodit a jaké bude mít dané vylepšení benefity?
praktické vychytávky pro váš byt
Zdroj: Ground Picture / Shutterstock.com

Konec nepříjemného hmyzu pronikajícího přes okna

Nebydlíte-li ve vyšších patrech, velkou nepříjemností je pro vás pravděpodobně létající hmyz, který vás pravidelně navštěvuje, aniž by byl zván. Může jít o vosy, sršně, mouchy nebo komáry. Nejlepší obranou jsou sítě proti hmyzu. Jejich instalace je obvykle snadná, cena nebývá astronomická. Se sítěmi proti hmyzu můžete vesele větrat po celý den i po setmění při rozsvícených světlech. Hmyz přitom nemá šanci a vy budete mít dokonalý klid.

Máte utěsněná okna a dveře?

Máte-li doma starší okna a neplánujete jejich výměnu za nová, je vhodné podívat se alespoň na těsnění. Těsnění do oken můžete koupit například v hobby marketech, jde o výdaj v řádu stokorun. Zásadně přitom snížíte únik tepla z místnosti a ušetříte tak za vytápění.

Kromě oken se podívejte také na vstupní dveře, které často bývají opomenuty. Také z nich může cenné teplo zbytečně unikat do společných prostor bytového domu.

Smysl dává i utěsnění dveří interiérových. Vytápějte jen pravidelně obývané místnosti, naopak předsíň nebo ložnice mohou být chladnější. Utěsněním interiérových dveří rozdílné teploty mezi místnostmi snáze udržíte.

Pořádek musí být

Není nic horšího než nepořádek a zmatek v osobních věcech. Ať už jde o šroubky, hmoždinky a nářadí, nebo třeba o koření a sušené bylinky, účtenky a smlouvy a mnoho dalšího, vše byste si měli přehledně uložit do popsaných nádob a pořadníků. Ty můžete buď zakoupit například v hobby marketu, obchodech s nábytkem či doplňky, nebo si je vyrobit.

Vyhnete se díky tomu složitému hledání „ztracených“ věcí. Často se stává, že něco nemůžete najít a koupíte kvůli tomu věc znovu. Po čase najdete původní, pro kterou ale již nemáte využití. Úklid a organizace tak šetří vás čas i peníze.

Šuplíky s tlumeným dojezdem

Skvělá vychytávka zejména do kuchyně, na kterou si okamžitě zvyknete. Mechanismus pro zásuvky s tlumeným dojezdem je v kontextu ceny nové kuchyně poměrně dostupnou investicí. Šuplíky přitom můžete bez obav zavírat i prudkým bouchnutím. To samé může platit pro skříňky. Mechanismus šuplík či dvířka automaticky zbrzdí a plynule dovře. Vyzkoušejte si tento mechanismus u přátel, v kuchyňském studiu či v prodejně nábytku. Ihned si jej zamilujete.