Jak si poradit s odolnými skvrnami

Červené víno, tráva, káva, ovoce a jiné. Jedná se o jedny z nejodolnějších skvrn na oblečení, které mohou potrápit každého. Na některé pomáhá sůl nebo citron, na jiné zase chlad nebo alkohol. Jedno je jisté, nic není nemožné. Někdy je to se skvrnami opravdu těžké. Dostanou se Vám na oblečení i v té nejnevhodnější situaci a pak už je nemůžete sundat.

jak si poradit s odolnými skvrnami
Zdroj: shutterstock.com

Klíčem k úspěchu je okamžitě jednat

Než se pustíme do různých tipů a triků, které rychle a spolehlivě odstraní skvrny od ovoce, kávy, oblečení, koberců, pracovní desky a další je důležité vědět, že čas hraje ve Váš prospěch i neprospěch. Čím dříve začnete jednat, tím lepší bude výsledek. Ve většině případů nám můžou pomoct prací prášky. Kvalitní prací prášky nalezneme například na stránce MyAustria.cz.

Nejčastější skvrny, které se vyskytují na oblečení:

Skvrny od ovoce

Čím dříve začnete jednat, tím lepší bude výsledek. Pokud se vám tedy na prádle objeví skvrna od ovoce, okamžitě ji začněte odstraňovat, protože skvrny od ovoce jsou pro prádlo jednou z nejodolnějších nečistot vůbec. Nejjednodušší a nejlevnější způsob odstranění skvrn od ovoce na oblečení je teplá voda, která ve většině případů pomůže.

Jak si poradit s odolnými skvrnami
Zdroj: internet

Mimořádně účinným pomocníkem v boji proti skvrnám od ovoce, který dokáže odstranit skvrny z bílého prádla za pouhých 30 sekund je Vanish Oxi Action Gel.

Skvrny od kávy

Pokud pijete kávu každý den, k rozlití určitě dojde. Ale nebojte se – tyto hnědé skvrny mohou zmizet. Co nejvíce kávy ihned vymažte. Poté smíchejte teplou vodu, mýdlo na nádobí a bílý ocet a roztokem skvrnu vyčistěte čistým bílým hadříkem. Pokud se k ní nemůžete dostat hned, použijte nejprve trochu teplé vody, abyste zaschlou kávu uvolnili.

Mimořádně účinným pomocníkem v boji proti skvrnám od kávy, který dokáže odstranit skvrny je Frosch Flecken-Zwerg. Můžete také vyzkoušet nejlepší prací prášek z německa, který skvrny odstraní během několika minut.

jak si poradit s odolnými skvrnami
Zdroj: shutterstock.com

Skvrny od vína

Obyčejná kuchyňská sůl vám rychle pomůže. Vůbec nešetřete solí a posypte jí celou skvrnu od červeného vína. Nechte ji působit asi 15 minut. Namočte je do studené vody a vyperte jako obvykle.

Na skvrny od červeného vína je také ideální použít čerstvě vymačkanou citronovou šťávu, plátky citronu, ale můžete použít i citronový koncentrát. Nechte chvíli působit a poté opláchněte v rukou a vyperte v pračce klasickým způsobem.

Olejové a mastné skvrny

Každý, kdo si někdy na oblíbenou košili nakapal salátový dresink, ví, jak těžké je odstranit mastné skvrny z oblečení. Klíčem k jejich odstranění je nejprve nasáknout co nejvíce mastnoty práškem, například jedlou sodou, dětským pudrem nebo kukuřičným škrobem.

Skvrny od krve

Odřená kolena, krvavé nosy, zářezy od holení. Nečekané skvrny od krve můžete ze svých oblíbených látek odstranit, ale klíčové je udělat to co nejdříve – zaschlá krev může zanechat trvalé stopy.

Naštěstí již pravděpodobně vlastníte jeden z nejlepších odstraňovačů krve – bílý ocet. Namočte skvrnu na pět až deset minut do směsi jednoho šálku octa a dvou šálků teplé vody a poté krev odstraňte.

Dalším vynikajícím prostředkem k odstranění krve německá drogérie.

jak si poradit s odolnými skvrnami
Zdroj: shutterstock.com

Tipy a pokyny pro odstraňování skvrn:

Bez ohledu na druh skvrny, kterou se snažíte odstranit, odborníci doporučují následující postupy:

  • Jednejte hlavně rychle! Nejjednodušší způsob, jak odstranit skvrny, je bezpochyby řešit je co nejdříve.
  • Ubrouskem nebo čistou bílou utěrkou vyčistěte – neotírejte! Skvrnu nikdy netřete, protože by se mohla rozšířit do vláken látky a hůře se odstranit.
  • Používejte studenou vodu. Vždy začněte studenou vodou, protože je nejméně pravděpodobné, že se na ní skvrna usadí.
  • Nenechávejte skvrny zaschnout! Skvrnu udržujte mimo dosah přímého tepla, včetně lamp. Nikdy nedávejte potřísněné oděvy do sušičky. Teplo skvrnu usazuje.
  • Před ošetřením zkontrolujte etikety nebo proveďte test. Před ošetřením zkontrolujte etikety nebo proveďte test. Je důležité dodržovat pokyny na štítcích oděvů, protože některé tkaniny mohou vyžadovat pouze chemické čištění. Pokud se snažíte odstranit skvrnu na koberci, proveďte nejprve test na malé, nenápadné ploše.
  • Vytrvejte! Možná budete muset léčbu několikrát opakovat nebo dokonce vyzkoušet různé postupy, ale nevzdávejte to.