Obrácené řízky z vepřového masa se slaninou a brambory

Když se vrátíte domů z práce, máte hlad, ale to poslední, co se vám chce, je stát hodiny u sporáku, hodí se recept na rychlý, snadný a chutný oběd. Vyzkoušejte tento recept na obrácené řízky z vepřového masa se slaninou. Za recept děkujeme Martině. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.

obrácené řízky z vepřového masa se slaninou
Zdroj: Martina Hančlová

Recept na obrácené řízky z vepřového masa se slaninou:

Co budeme potřebovat:

SUROVINY (4 PORCE)

  • vepřové maso, 4x plátek (krkovici, kotletu s kostí i bez kosti nebo kýtu)
  • 1x velká cibule
  • 4x plátek anglické slaniny
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2x menší vejce
  • 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce smetany
  • sádlo na smažení

Jak budeme postupovat:

1) Vepřové maso nakrájíme na plátky. Každý plátek posolíme a rovnoměrně posypeme 1/2 lžící strouhanky. Překryjeme mikrotenovou fólií a skrz ni maso důkladně naklepeme. Sejmeme fólii, otočíme maso, osolíme a poprášíme zbytkem strouhanky a znovu přes fólii naklepeme.

2) Obě vejce vyklepneme do hlubokého talíře, přidáme 2 lžíce smetany a vidličkou rozšleháme. Do pánve dáme sádlo a necháme rozehřát. Obalíme první kousek masa z obou stran ve vajíčku a odtud ho po letmém okapání opatrně položíme do rozpáleného sádla. Smažíme po každé straně při střední teplotě asi 1-2 minuty, než se vaječný obal zatáhne a lehce zezlátne. Osmahnutý kousek odložíme a stejným způsobem zpracujeme i ostatní maso.

3) Cibuli oloupeme, překrojíme na poloviny a ty ještě na tenké plátky. První 2 osmahnuté plátky masa položíme na dno menšího pekáčku nebo zapékací mísy, měly by ležet vedle sebe poměrně dost na těsno. Zasypeme je polovinou nakrájené cibule a přikryjeme zbývajícími kousky masa. Znovu posypeme cibulí a zakryjeme slaninou.

4) Pekáček s masem vložíme do vyhřáté trouby na 150-160 stupňů a zapékáme 75 minut (hodinku a čtvrt – maso je jak máslíčko).

obrácené řízky z vepřového masa se slaninou
Zdroj: Martina Hančlová

Příloha: pečené neloupané brambory, nakrájené na plátky … pečené nasucho … až ke konci přidám rozpuštěné máslo se solí a kořením.