Babské kuře z jednoho plechu – všichni si tento recept vychvalují

4Krok za krokem vám představíme skvělý recept na babské kuře z jednoho plechu. Za recept děkujeme Martině. Příprava pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

babské kuře z jednoho plechu – všichni si tento recept vychvalují
Zdroj: Martina Hančlová

Recept na babské kuře z jednoho plechu:

Co budeme potřebovat:

  • 1 celé kuře (rozporcované na menší části)
  • 150 g uzené slaniny
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 rohlíky
  • 1 dl mléka
  • 5-6 ks brambor
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička koření Bramboráky
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička mletého pepře
  • 4 ks vejce
  • 1 lžička vegeta
  • 1 lžička soli

Jak budeme postupovat:

1) Na pánvi rozpustíme sádlo a přidáme na kostky pokrájenou uzenou slaninu, promícháme a zpěníme na ní cibulku. 

2) V míse nakropíme na kousky pokrájené housky mlékem. Navlhčené housky promícháme se dvěma vejci, přidáme vegetu a vmícháme osmaženou slaninu s cibulí. 

3) Syrové brambory nastrouháme. Potom je smícháme s majoránkou, česnekem, troškou soli, špetkou kmínu, pepřem, kořením na bramboráky a dvěma vejci. Vznikne nám bramborákové těsto (bez mouky).

4) Potom smícháme bramborákovou směs a směs z housek dohromady. Pekáč vymažeme sádlem a vlijeme na něj promíchanou směs. Kuře rozdělíme na menší kusy a osolíme, okořeníme (dávám opět koření Bramboráky). Vložíme jej do směsi na pekáč kůží dolů, trošku ho přitlačíme (dosáhneme toho, že kuře si vytvoří jakési “hnízdečko”). Přikryjeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě na 170 stupňů asi hodinku a čtvrt. Když je maso téměř měkké, zvýšíme teplotu v troubě na 180 stupňů, obrátíme kuřecí kousky kůží nahoru, pečeme dalších 15 minut.

5) Poté sundáme víko pekáče a dopečeme do křupava. Pokud máte v troubě program, který střídavě peče horkovzduch a gril, stačí pět minut a kůžička je pečená. 

babské kuře z jednoho plechu – všichni si tento recept vychvalují
Zdroj: Martina Hančlová