Podpořte imunitu dětí přírodní cestou

Léto je sice v plném proudu a my i děti si užíváme zasloužených prázdnin, právě teď ale nastává ten nejlepší čas, kdy začít myslet i na imunitu dětí před návratem do dětského kolektivu. Nic totiž nepomůže ze dne na den, vše chce svůj čas. I posílení imunity. Jak na něj přírodní cestou?

podpořte imunitu dětí přírodní cestou
Zdroj: shutterstock.com

Babí léto s sebou přináší střídavé teploty

S nástupem dětí do škol se v mnoha rodinách rozjíždí nekonečný kolotoč nemocí, přispívá k tomu i proměnlivé počasí. Ráno se musíme teple obléknout, odpoledne se v oblečení potíme, protože je příjemně teplo.

Opakované infekce jsou v tomto období pro děti typické, imunitní systém se totiž setkává s novými patogeny, rozvíjí na ně imunitní odpověď a organismus si tak vytváří imunitní paměť, do které ukládá informace o tom, s čím během života člověk bojoval. Může jít o rýmu a nachlazení, chřipku, spalničky, bolest břicha i další nemoci.

Když se řekne imunita

Imunitním systémem se rozumí soubor buněčných mechanismů, který nás chrání před bakteriemi, viry a dalšími mikroby, působí také jako prevence před mikroorganismy. 

Imunitní systém tak zjednodušeně můžeme označit jako obranný štít, který nás neustále chrání. Skládá se z řady buněk, tkání a orgánů, které nás udržují zdravé a schopné odolávat některým opakovaným infekcím. Patří sem:

  • Krční a nosní mandle
  • Brzlík
  • Kostní dřeň
  • Slezina
  • Lymfatické uzliny a cévy
  • Peyerovy plátky v tenkém střevě

Imunitu dělíme na vrozenou a získanou, imunitní systém každého z nás se začne vytvářet už během porodu, kdy se dítě v případě vaginálního porodu setkává při průchodu porodními cestami s mnoha patogeny, které si imunitní systém zapamatuje a dojde také k prvotnímu osídlení mikrobiomu dítěte.

  • Vrozenou imunitu označujeme i jako nespecifickou nebo přirozenou a je tvořena látkovou a buněčnou imunitou. Pro naše zdraví je důležitější než získaná imunita a funguje bez ohledu na to, zda jste se s příslušným antigenem už setkali, nebo ne.
  • Získanou imunitu označujeme také jako adaptivní nebo specifickou a je zaměřena proti konkrétní nemoci. Získat ji můžeme proděláním choroby nebo očkováním, může být i časově omezená.

Imunitu je třeba posilovat

Jen zdravá a silná imunita nás může ochránit vůči nechtěným vlivům okolního prostředí. Oslabená imunita tělu neumožní fungovat tak, jak má a nemoci se střídají jedna za druhou. Jak posílit imunitu?

K posílení imunity vede hned několik cest, začít bychom s tím měli hned od mala. Důležitý je i dostatek zdravého spánku, který podpoříte nejen nastavením pravidelného režimu, kdy chodí dítě spát, ale také výběrem kvalitní dětské matrace a pravidelným větráním v místnosti, kde dítě spí.

Kojení je dobrý základ pro život

Možná vám to zní jako klišé, ale je to tak. Mateřské mléko obsahuje protilátky, které zvyšují imunitu, chrání před alergiemi, průjmem, ušními infekcemi, zápalem plic, meningitidou i infekcemi močových cest.

Víte, že obzvlášť bohaté na protilátky proti chorobám je mlezivo, tedy první mléko, které se tvoří hned po porodu.

Zaměřte se na střeva

U dětí i u dospělých se 70–80 % imunitního systému nachází ve střevech, zdravý střevní mikrobiom tak je základ. Když nebudou zdravá střeva, nebude správně fungovat ani imunita. Můžete vsadit jak na probiotika v podobě doplňků stravy, tak na přírodní probiotika, tedy kysané zelí, kombuchu, jogurty, podmáslí a kefír, nakládané okurky a další.

Naučte děti zásadám zdravého stravování

Dnešní strava je plná cukrů, umělých sladidel, barviv, zvýrazňovačů chuti a trans nasycených tuků, konzumujeme hlavně průmyslově zpracované potraviny v podobě polotovarů a uzenin. Nic z toho ale pro svůj život nutně nepotřebujeme, obzvlášť děti by se jim měly vyhýbat. No a jelikož děti chtějí jíst to co my, tak bychom si i my dospělí měli hlídat, co jíme.

Zařaďme na jídelníček dostatek čerstvého ovoce a zeleniny jako zdroj vitamínů a minerálů, pohlídat bychom si měli i dostatečný příjem bílkovin. Těch máme ve stravě většinou nedostatek, přitom protilátky jsou bílkovinného původu a imunita se tak oslabuje.

Vsadit můžete i na vitamíny na imunitu

Vitamíny, minerály a stopové prvky jsou pro náš organismus nepostradatelné, ne vždy jejich potřebu dokážeme vykrýt stravou. Na řadu pak přichází nejrůznější multivitaminy pro děti v podobě sirupů na imunitu pro děti nebo doplňků na imunitu v podobě tablet. 

K podpoře imunity je třeba pohlídat si přísun vitamínů A, B, C, D, E, K, důležitý je i rybí olej Omega 3. Osvědčilo se i kolostrum, které je bohaté na imunoglobiny, laktoferin, cytokiny a široké spektrum vitamínů a biominerálů.

Víte, že mezi oblíbené doplňky stravy pro děti patří Terezia Baby Imun, Vibovit, Marťánci, Hlíváček sirup a další přírodní sirupy, třeba ty z rakytníku? 

A co bylinky?

Echinacea, meduňka, rakytník, heřmánek, lípa, hlíva ústřičná a rakytník. To všechno může posílit imunitu dětí i dospělých, připravit si z nich lze čaj, domácí sirup i tinkturu.