Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší

Švédské masové kuličky se tradičně podávají s několika lžícemi bramborové kaše, smetanovou omáčkou a dvěma lžícemi sladkokyselého brusinkového džemu. Ačkoli tato kombinace nezní nijak zvláštně, pokud jste je spolu ještě nezkusili, vězte, že si tento recept přidáte mezi své oblíbené!

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu
Co budeme potřebovat:

Na masové kuličky:

  • 500 g mletého vepřového a hovězího masa (50/50)
  • 1/2 čajové lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1 vejce
  • 3 plátky bílého chleba (nebo ~ 1/3 hrnku strouhanky)
  • 1/2 sklenice (125 ml) mléka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 malá cibule (nebo polovina velké cibule)
  • malá snítka petrželky (18 g)
  • slunečnicový rostlinný olej a máslo na smažení

Na omáčku:

  • 2 lžíce (30 g) másla
  • 2 polévkové lžíce (30 g) mouky
  • 2 šálky (500 ml) hovězího vývaru
  • 2-3 lžíce fermentované zakysané smetany
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžička hořčice
  • sůl a mletý černý pepř – podle chuti

Brusinkový džem:

  • 1 šálek (130 g) mražených brusinek
  • 1/3 šálku (70 g) cukru
  • 50 ml vody
  • 1/4 čajové lžičky skořice

Na pyré:

  •  3-4 brambory
  •  1 špetka soli
  •  máslo a mléko (podle chuti)

Jak budeme postupovat:

1. Příprava masových kuliček: Namočte chléb do mléka a rozmačkejte ho vidličkou.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Oloupejte cibuli a česnek. Cibuli nakrájejte na malé kostičky.

3. Rozehřejte pánev s trochou másla a rostlinného oleje, přidejte cibuli a několik minut ji smažte, poté přidejte rozdrcené stroužky česneku.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Petrželku nasekejte najemno.

5. Mleté maso přidejte do mísy a dochuťte solí, mletým černým pepřem a muškátovým oříškem. Přidejte vejce, osmaženou cibuli a česnek, chléb namočený v mléce a trochu nasekané petrželky. Nejprve promíchejte vidličkou a poté rukama, aby se všechny ingredience dobře spojily. Mísu zakryjte potravinovou fólií a dejte na 30 minut do chladničky. Masová směs tak bude hustší a bude se s ní lépe pracovat.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Mezitím si připravte bramborovou kaši: Oloupejte brambory, nakrájejte je na kousky a uvařte je se špetkou soli.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Na brusinkový džem přidejte do hrnce cukr, mražené brusinky a trochu vody. Dejte ji na oheň a za pravidelného míchání přiveďte ingredience k varu. Poté přidejte skořici, promíchejte a směs vařte dalších pět minut na mírném ohni.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Brusinky rozmixujte mixérem, omáčku přelijte do mísy a nechte vychladnout.

9. Navlékněte si rukavice, navlhčete je vodou a tvarujte karbanátky tak, že naberete lžíci mleté směsi a v dlaních z ní vytvarujete kuličky. Položte je na talíř navlhčený vodou. Dostali jsme 35 masových kuliček.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Rozpalte pánev s trochou rostlinného oleje a kostkou másla, přidejte masové kuličky a smažte je 4-5 minut z každé strany, dokud nezhnědnou.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

Tip: Doporučujeme smažit 10-15 karbanátků najednou na vysokém ohni. Pokud je smažíte všechny najednou, místo smažení odkapávají a dusí se. Přeneste je na talíř.

11. Připravte omáčku: Do stejné pánve přidejte 2 lžíce másla, nechte ho rozpustit, pak přidejte 2 lžíce mouky a průběžně míchejte. Za 2 minuty nebo po zhnědnutí mouky přidejte 2 šálky hovězího vývaru a míchejte, dokud omáčka nezačne houstnout.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Přidejte zakysanou smetanu (máme 20 % tuku). Promíchejte a přidejte sójovou omáčku a hořčici. Omáčku také podle chuti osolte a okořeňte mletým černým pepřem.

13. Nechte ji povařit a pak do ní přidejte všechny masové kuličky. Posypte nasekanou petrželkou a přikryté vařte dalších 15 minut na mírném ohni.

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Brambory rozmačkejte šťouchadlem a přidejte mléko a máslo (podle chuti).

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Pokrm je připraven! Pozvěte rodinu na večeři a podávejte masové kuličky s omáčkou, bramborovou kaší a brusinkovým džemem!

Švédské masové kuličky s výjimečnou omáčkou a bramborovou kaší - nepopsatelná chuť! Nebyly nikdy chutnější
Zdroj: retete-usoare.eu