Nadýchané a chutné koblihy – recept je jednoduchý a cenově dostupný

Koblihy jsou oblíbenou sladkostí malých i velkých. I když jsou poměrně kalorické, můžete si tuto pochoutku alespoň jednou za čas dovolit.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu
Co budeme potřebovat:
  • 500 g hladké mouky
  • 300 ml vody
  • 50 g cukru
  • 25 g másla
  • 15 g čerstvého droždí nebo 4-5 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 1 lžička strouhané soli
  • olej – na smažení
  • práškový cukr – na ozdobu

Jak budeme postupovat:

1. Rozmíchejte droždí, přidejte trochu teplé vody a míchejte, dokud se nerozpustí.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Do mísy s droždím prosejte 2-3 lžíce mouky, přidejte trochu cukru a promíchejte. Těsto by nemělo být husté.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Mísu přikryjte talířem a těsto nechte 20 minut odpočívat. Droždí se aktivuje, těsto vykyne a vytvoří se pěnová čepice.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Do zbývající vody přidejte sůl a cukr a míchejte, dokud se zcela nerozpustí.

5. Do mísy s těstem vlijte směs soli a cukru a promíchejte.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Přidejte rozšlehané vejce.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Postupně přidejte prosátou mouku a vypracujte měkké, lepivé těsto. Základním tajemstvím chutných koblih je velmi měkké těsto.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo. Místo másla můžete použít rostlinný olej, ale máslo dodá koblihám skvělou chuť.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Těsto položte na pracovní plochu bez mouky a mísu vymažte olejem.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Měkké těsto je mnohem pohodlnější hníst pomocí francouzské technologie: Uchopte těsto, rozválejte ho, přeložte a otočte. Takto pokračujte 5-7 minut. Pokud vám však tato technologie nevyhovuje, můžete těsto hníst, jak jste zvyklí.

11. Pravidelně těsto utáhněte pomocí nože na pečivo, aby bylo rovnoměrně prohnětené.

12. Těsto by mělo být měkké a lepivé.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Těsto vložte do mísy, potřete si ruce trochou oleje a vytvarujte z něj kouli, jejíž okraje přitiskněte ke středu.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Vykynuté těsto otočte a mísu přikryjte potravinovou fólií. Těsto nechte asi 1,5 hodiny kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Pokud máte čas, můžete těsto trochu propracovat a nechat ho podruhé kynout asi 1 hodinu. Pokud ne, nakrájejte těsto na kousky a koblihy upečte.

16. Pracovní desku vymažte olejem, těsto vyklopte a rozdělte na porce podle toho, jak velké koblihy chcete mít. Snažte se těsto při dělení příliš nepropracovat, je velmi měkké a jemné, je třeba udržet plyny, které se během kvašení vytvořily.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Velmi pomalu tvarujte kuličky těsta. Pravidelně si namažte ruce olejem.

18. Potravinářskou fólii vymažte olejem, přikryjte kuličky těsta a nechte je 20 minut odpočívat.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Do každého kousku těsta udělejte díru a velmi opatrně a jemně ho rozválejte. Otvor je nutný, aby se koblihy dobře a rovnoměrně usmažily.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

20. Do pánve nalijte olej, koblihy by měly být v oleji do poloviny, zpravidla by hladina oleje měla být 2 cm.

21. Olej rozehřejte, ale ne příliš horký, jinak se koblihy ihned spálí a uvnitř se nedopečou.

22. Koblihy vložte do oleje, osmažte je z jedné strany, poté je otočte na druhou stranu (sledujte vzduchové bubliny uprostřed koblihy, když se zmenší, znamená to, že vaření je méně intenzivní, takže koblihy jsou osmažené a lze je otočit) a osmažte je, dokud nezískají zlatavou barvu. Můžete je ještě několikrát obrátit.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu
Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

23. Koblihy jsou díky měkkému těstu velmi vzdušné.

24. Koblihy vyjměte na papírovou utěrku, která absorbuje přebytečný olej.

25. Usmažte další várku koblih. Hlídejte hladinu oleje a v případě potřeby jej doplňte.

26. Z tohoto množství surovin získáte 17 koblih. Těsto není příliš sladké, takže koblihy můžete případně posypat moučkovým cukrem.

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu

27. Jsou krásné, nadýchané, vzdušné a prostě vynikající!

Nadýchané a chutné koblihy - recept je jednoduchý a cenově dostupný a nikdy s ním neuděláte chybu!
Zdroj: retete-usoare.eu