Kuřecí maso je velmi oblíbenou surovinou v mnoha kuchyních. Překvapte strávníky novým receptem s oblíbenými surovinami. Příprava tohoto skvělého pokrmu vám zabere jen několik málo minut a vznikne vám lahodný plnohodnotný oběd.
Co budeme potřebovat:- 1 kg kuřecích jater
- 2 mrkve
- 2 cibule
- 250 g másla
- 3 stroužky česneku
- kopr podle chuti
- sůl, pepř podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Přiveďte hrnec s vodou k varu.
2. Příprava jater: důkladně je omyjte ve studené vodě.
3. Připravte si zeleninu: cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle a stroužky česneku nakrájejte na plátky.
4. Na pánvi rozehřejte trochu oleje a zeleninu na něm na mírném ohni nezakrytou osmažte.
5. Když voda vře, přidejte lžičku soli a játra. Jakmile se opět přivede k varu, nechte ji vařit dalších 15-17 minut. Nezapomínejte odstraňovat pěnu, jakmile se objeví.
6. Játra vyjměte do mísy a nechte je vychladnout. Totéž proveďte se zeleninovou směsí.
7. Mezitím přidejte do mísy máslo pokojové teploty, trochu ho osolte a přidejte několik snítek nadrobno nasekaného kopru. Jemně promíchejte lžící.
8. Játra a zeleninovou směs přejeďte přes mlýnek na maso.
9. Do mleté směsi přidejte 50 g rozehřátého másla, lžičku soli a lžičku mletého černého pepře. Vše velmi dobře promíchejte lžící. Paštiku ochutnejte a podle chuti ji ještě osolte a opepřete. Pokud chcete mít paštiku řidší a krémovější, můžete ji ještě jednou rozmixovat mixérem.
10. Na velké prkénko rozprostřete potravinářskou fólii a okraje fólie schovejte pod prkénko, aby se při vyvalování játrové placičky nesrazila. Roládu začněte tvarovat tak, že všechno těsto přenesete na fólii a rozprostřete ho do placky o tloušťce asi 0,5 cm.
11. Přidejte máslovou směs a rovnoměrně ji rozetřete do středu těsta, přičemž na každém okraji nechte 3 cm nepomaštěné.
12. Vyjměte fólii zpod dosky a opatrně začněte skládat směs do ruličky. Okraje rolády zarovnejte nožem. Odřízněte přebytečnou fólii a přidejte další kus, který však zakryje okraje rolády. Pevně je zabalte a nechte v chladničce do rána.
13. Pokud chcete tuto roládu podávat při svátečním jídle, můžete ji ozdobit snítkami kopru nebo petrželky, aby vypadala hezčí.
S minimem ingrediencí a v několika jednoduchých krocích přípravy můžete z běžné játrové paštiky vytvořit reprezentativní a chutnou roládu pro každodenní nebo i příležitostná jídla.