Tato dvoudruhová masová roláda je chutná, atraktivní a ideální pro slavnostní stůl. Může se podávat jako předkrm, ale také jako hlavní chod se zeleninou (kapustou, chřestem atd.) nebo pečenými brambory. Pojďme na recept!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.Masová roláda ze dvou druhů masa
Co budeme potřebovat:- 1 300 g vepřové plece
- 6 kuřecích stehen
- 1,5 lžičky černého pepře (nebo směs)
- půl lžičky mletých bobkových listů
- 1 stroužek česneku
- 2 lžičky kamenné soli
- 1 větvička rozmarýnu
- 100 g slaniny (slanina s vrstvami masa, slanina, uzený bůček)
Jak budeme postupovat:
1. Do malé nádoby přidejte zrnka pepře, mleté bobkové listy, sůl, jehličky rozmarýnu, drcený česnek a olej. Všechno koření smíchejte dohromady.
2. Vzniklou směs mačkejte 4-5 minut, nebo dokud se všechno koření nesjednotí.
3. Nakrájejte malý kousek masa (asi 100 g) a dejte ho stranou. Později ho použijete se slaninou.
4. Nyní budete do kusu masa bušit tloučkem. Měli byste získat tenkou a velkou masovou placku.
Tip: aby byl postup co nejefektivnější a pracovní plocha nebyla příliš znečištěná, doporučujeme maso přikrýt igelitovým sáčkem. Takto se netrhá a lze ji tlouct, dokud není velmi tenká.
5. Abyste získali co nejrovnější plátek, odřízněte části, kde je masa nadbytek, a přidejte ho na chybějící místa.
6. Maso potřete 2 lžícemi ochucené pasty. Několikrát přeložte a dejte stranou.
7. Z kuřecích stehen odstraňte kůži. Rozložte je do řady na igelitový sáček, přikryjte a tlučte, dokud nezískáte 17 cm široký, nepříliš tenký pruh.
8. I tento proužek masa potřete 2 lžícemi pasty. Stále by vám měla zbýt 1 čajová lžička.
9. Slaninu a kousek masa, který jste si odložili stranou, nakrájejte na malé kostičky. Přidejte je do nádoby se zbývající ochucenou pastou, osolte a dobře promíchejte.
10. Sestavte roládu: pracovní plochu posypte solí, rozložte vepřový plát a na něj přidejte kuře. Slaninovou nádivku rozetřete pouze na 10 cm pracovní desky (celková délka pracovní desky je asi 50 cm a šířka 20 cm). Maso srolujte do kompaktní rolády.
11. Maso rozprostřete na 1-2 proužky potravinářské fólie, pevně ho zabalte ze všech stran a dejte ho na 2-24 hodin marinovat do lednice, podle toho, kolik máte času.
12. Rozpalte grilovací pánev (můžete použít i obyčejnou pánev) potřenou trochou oleje.
13. Odstraňte fólii a vložte roládu na pánev švem dolů. Smažte 2-3 minuty z každé strany.
14. Formu na pečení vymažte olejem. Použili jsme olej s česnekem a černým pepřem. Přidejte roládu a také ji potřete trochou oleje.
15. Přikryjte ji alobalem a vložte na 1 hodinu do trouby předehřáté na 200 °C, poté teplotu snižte na 180 °C a roládu pečte další hodinu, půl hodiny bez alobalu, aby zhnědla.
16. Roládu nechte chvíli vychladnout a podávejte na talíři obloženou listy hlávkového salátu nebo zeleninou!
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento inspirativní recept zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Doporučujeme také: Slavnostní MALINOVÁ roláda s mascarpone a mandlemi! Jednoduchý recept.