Tvarohovo-ovocný dort – snadný, jemný a chutný dezert

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na tvarohovo-ovocný dort z piškotového těsta. Ať už si víkendovou kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v podobě chutného moučníku ocení všichni.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Tvarohovo-ovocný dort

Co budeme potřebovat:

Na piškotové těsto (průměr 26 cm):

  • 5 velkých vajec
  • 160 g cukru
  • 160 g hladké mouky
  • 1 špetka soli

Na krém:

  • 500 g sladkého tvarohu
  • 400 ml 35% krému
  • 30 g želatiny
  • 200 ml vody, šťávy nebo sirupu z ovocné zavařeniny
  • 150 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
  • 300-400 g konzervovaného ovoce (můžete nahradit čerstvým, my jsme použili konzervované meruňky)

Na ozdobu:

  • sirup z ovocných zavařenin

Pro dekoraci:

  • 200 ml 35% smetany ke šlehání
  • práškový cukr – podle chuti
  • 30-50 g mandlových vloček
  • 1 lžíce medu nebo džemu
  • konzervované ovoce

Výsledný koláč váží 2,6 kg.


Jak budeme postupovat:

1. Připravte si piškotové těsto: Do mísy mixéru rozbijte vejce. Přidejte špetku soli a šlehejte je mixérem 1-2 minuty. Poté postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání při vysokých otáčkách, dokud nezískáte nadýchanou, lehkou, bělavou, objemnou a poměrně hustou pěnu: stopy, které zůstávají na povrchu, by měly zůstat několik sekund.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Postupně (ve 2-3 dávkách) přidejte prosátou mouku a opatrně ji skládejte odspodu nahoru.

3. Těsto přeneste na kulatý plech o průměru 26 cm vyložený pečicím papírem. Rovnoměrně je rozprostřete (můžete tác několikrát otočit).

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Vložte plech do trouby vyhřáté na 170-180 °C a pečte těsto 40 minut. Propečení zkontrolujte pomocí párátkového testu (měl by vyjít čistý střed těsta) nebo tlakem prstu (když jemně stisknete střed těsta, prst by do něj neměl proniknout).

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Poté těsto tenkým nožem oddělte od boků a vyjměte z pánve.

6. Piškotové těsto můžete porcovat 5-6 hodin po upečení. Nakrájíme jej na 3 vrcholy: Horní vrchol o tloušťce 0,5 cm a další dva stejné.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Příprava krému: Rozpusťte želatinu v připravené vodě/šťávě nebo sirupu podle pokynů na obalu. Sirup v plechovce od meruněk jsme zahřívali, dokud nebyl velmi horký, nalili jsme ho na želatinu a míchali, dokud se úplně nerozpustila.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Sladký tvaroh a moučkový cukr rozmixujte mixérem. Můžete je také propasírovat přes jemné síto nebo rozmačkat šťouchadlem na hladkou kaši.

9. Do sýrové směsi přidejte připravenou želatinu a velmi dobře ji rozmixujte mixérem.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Výslednou směs dejte na 30 minut do chladničky, aby trochu ztuhla.

11. Ovoce nakrájejte na kousky.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Smetanu ke šlehání (studenou, právě vytaženou z lednice) šlehejte mixérem, dokud se neobjeví tuhé špičky.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Tvarohovou směs vyjměte z chladničky a míchejte se šlehačkou při středních otáčkách mixéru.

14. Přidejte kousky smetany a promíchejte. Krém je připraven!

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Sestavte dort: Spodní vrstvu položte na kulatý talíř. Pokapejte sirupem z ovocné zavařeniny. Poté kolem něj upevněte nastavitelný kroužek nebo kroužek na plech a potřete ho polovinou připraveného krému a rovnoměrně ho rozetřete.

16. Prostřední těsto položte na první vrstvu krému. Rozetřete a potřete zbývajícím krémem. Uhlaďte povrch dortu. Dejte na 2-3 hodiny do chladničky, aby krém ztuhl, zpevnil se a zhoustl.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Oddělte koláč od boků kruhu tenkým nožem. Odstraňte kroužek.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Ozdobte dort: Šlehačku (studenou, čerstvě vyndanou z lednice) a moučkový cukr vyšlehejte mixérem, dokud se neobjeví tuhé špičky. Vzniklou směsí potřete povrch a okraje dortu.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Vrchní dort rozkrojte na 12 stejných dílů. Spodní strany pokapejte sirupem z meruňkové zavařeniny.

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

20. Horní strany potřete marmeládou nebo tekutým medem a ozdobte mandlovými lupínky (marmeláda/med působí jako lepidlo na lupínky).

Tvarohovo-ovocný dort
Zdroj: retete-usoare.eu

21. Vrchní části dortu rozložte na dortovou plochu. Střed ozdobte zbylými meruňkami. Okraje posypte mandlovými lupínky.

Tvarohovo-ovocný koláč - snadný, jemný a chutný dezert! Bude z toho dortu beze slov
Zdroj: retete-usoare.eu

22. Koláč nechte v chladničce dalších 20 minut. Poté je naporcujte a podávejte.

Tvarohovo-ovocný koláč - snadný, jemný a chutný dezert! Bude z toho dortu beze slov
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Určitě Vás zaujme: Nepečený ovocný dort s jemným jogurtovým krémem a sušenkami.