Jídlem proti depresi. Jak na antidepresivní jídelníček?

Přepadává vás stále častěji únava bez hlubší příčiny? Trvá tento stav už delší dobu a nevíte si s ním rady? Možná máte pocit, že za vším může stát deprese a uvažujete o návštěvě odborníka, což je jistě správné. Určitě je ale i na místě zamyslet se nad svým životním stylem a jídelníčkem. Jídla, která si servírujete, mají nečekaně velký vliv na celkovou duševní pohodu. 

Co tedy zařadit do jídelníčku, když se dlouhodobě cítíte pod psa a bojujete se špatnou náladou? Podívejte se na naše tipy. 

Kurkuma a šafrán pro dobrou pohodu 

Určitě stojí za to svůj jídelníček zanalyzovat a doplnit o jídla a potraviny, které vám pomohou k lepší náladě. Která to jsou? Doslova zázračný vliv na duševní kondici má koření. Určitě už jste se někdy setkali s oranžovou kurkumou, ale nejspíše netušíte, že dokáže zvýšit hladinu dopaminu a serotoninu. Nejhojněji se vyskytuje v indické kuchyni, ale buďte bez obav, indickou restauraci kvůli tomu navštěvovat nemusíte. Skvělá je v nápojích zvaných smoothie, můžete si připravit kurkumové mléko nebo s ní lehounce posypat třeba míchaná vajíčka, dochutit rýži či luštěniny, přidat do polévek nebo omáček, ale tabu není ani ve sladkých jídlech. Pokud její chuť nemůžete překousnout, sáhněte po doplňku stravy s kurkuminem.

jídlem proti depresi. jak na antidepresivní jídelníček?

Vykouzlit pohodu dokáže také šafrán, v něm obsažená látka safranal navyšuje hladinu serotoninu. Kdo někdy navštívil Španělsko, nejspíše ochutnal tamější specialitu – jídlo z rýže zvané paella, které právě šafrán obsahuje. Můžete s ním posypat rizoto, ale hodí se i k dochucení zapékaných brambor, masovo-zeleninových směsí či polévek, ve sladkých variacích může ozvláštnit palačinkové těsto. 

jídlem proti depresi. jak na antidepresivní jídelníček?

Oříšky zatočí se stresem 

Ve vašem antidepresivním jídelníčku by rozhodně neměly chybět ořechy. Odborníci jako nejzdravější označují kešu ořechy, ale můžete si dopřát i jiné, třeba vlašské, lískové… Ovšem pozor, vždy nesolené. Když jich sezobete hrst denně, neprohloupíte. Za dobrou náladou z nich stojí hlavně tři obsažené látky, a to tryptofan, hořčík proti stresu a vitamín B3 povzbuzující činnost nervové soustavy a kvalitu spánku. 

Kyselina listová podporuje přenos nervových vzruchů 

Za správný přenos neurotransmiterů, tedy látek ovlivňujících naši nervovou soustavu a pohodu jako dopamin, serotonin a noradrenalin je kyselina listová, čili vitamín B9. Nejvíc jí získáte z různých druhů listové zeleniny jako kapusta, špenát, různé druhy listových salátů, růžičkové kapusty, ale i hrášku nebo červené řepy. Hodně jí najdete i v čočce. Nechutná vám nakyselo? Můžete zkusit třeba různé saláty v kombinaci s vařenou mrkví, hráškem nebo kukuřicí. Nebo zkuste její červenou variantu, která je mnoha lidmi považována za chutnější.  

Vitamín C zvýší vaši psychickou odolnost 

Nedejte dopustit také na kyselinu askorbovou, neboli vitamín C. Celkově zlepšuje nejenom imunitu, ale i psychickou odolnost. Snáze s ním zvládnete emocionálně vypjaté situace, rychleji se zklidníte. Pochopitelně, že lepší než v tabletkách je v přírodní formě. Spoustu ji najdete v zelenině, třeba v červených paprikách, kapustě, brokolici, petrželi.  Z ovoce je céčkovou bombou kiwi, dále pomeranče, citrony, jahody, papája, černý rybíz, mango, ananas. Konzumujte zeleninu a ovoce ideálně čerstvou a syrovou, tak získáte nejvíce vitamínů. Tepelná úprava samozřejmě obsah vitamínu výrazně snižuje.  

Bobuloviny zatočí s volnými radikály

Dobře vás naladí i bobulovité ovoce, které je bohatým zdrojem antioxidantů. Ty tělu pomohou vypořádat se s neblahou činností volných radikálů, které napadají buňky lidského těla a stojí za vznikem nejenom různých civilizačních chorob jako je rakovina, ale podporují i zrod depresí. Proto si bobuloviny dopřávejte. Jezte například syrové borůvky, rybíz. 

Dále mají pozitivní vliv proti depresi i zdravé tuky, tedy omega-3 mastné nenasycené kyseliny. Jejich působením stoupá hladina serotoninu. Najdete je zejména v mořských rybách jako je losos či tuňák.