Jablečný cheesecake. Tento tvarohový koláč si rozhodně nenechte ujít, je prostě výjimečný. Jablečná náplň je pokryta vzdušnou vrstvou pusinek. Vypadá tak dobře, že se může podávat i na slavnostním novoročním stole. Další výhodou tohoto receptu je, že můžete použít i jiné ovoce: hrušky nebo švestky, takže se jedná o sezónní koláč.
Co budeme potřebovat:
Na těsto:
- 200g másla (margarínu)
- 290 g hladké mouky
- 10 g prášku do pečiva
- 130 g cukru
- 1 špetka soli
- 3 žloutky
Pro náplň:
- 4-5 velkých sladkokyselých jablek
- 50 g másla
- 50 g cukru
Na pusinky:
- 3 vaječné bílky
- 150 g cukru
- 1 lžíce citronové šťávy
Jak budeme postupovat:
1.Připravte si těsto: Smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl.
2.Měkké máslo smíchejte s moukou a vypracujte vláčné těsto.
3.Přidejte žloutky a cukr, pak těsto promíchejte.
4.Dno vyjímatelné formy na pečení (26 cm) vyložte pečicím papírem, přeneste těsto do formy a vytvarujte okraje. Těsto na dně by mělo zůstat drobivé, prstem přitlačte jen okraj, kde se stýká okraj a dno.
5.Připravte náplň: Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte je na kousky. Velká jablka nakrájejte na 8 plátků, střední na čtvrtiny, malá na poloviny.
6.Do rozehřáté pánve nebo hrnce se silným dnem vložte máslo.
7.Přidejte cukr, špetku soli a snižte teplotu, aby se nepřipálila.
8.Když se máslo a cukr rozpustí, přendejte jablka do pánve. Přidejte jen tolik jablek, aby pokryla dno pánve, a poté, co se roztečou, je vmíchejte a přidejte zbývající ovoce. Jablka vařte pod pokličkou za občasného míchání, dokud nejsou uvnitř měkká a na povrchu křupavá, asi 5-7 minut.
9.Zkaramelizovaná jablka přendejte do pánve velmi opatrně, bez použití lžíce, protože se změní na pyré.
10.Nastavte troubu na 180 °C.
11.Připravte pusinky: Začněte míchat bílky se špetkou soli v mixéru.
12.Vmíchejte cukr a citronovou šťávu. Pokračujte v míchání, dokud nedosáhnete tuhých špiček.
13.Jablka pokryjte rovnoměrnou vrstvou pusinek. Pomocí špachtle ozdobte povrch a vytvořte kopečky sněhu.
14.Pečte v troubě 20-30 minut, pak nechte koláč vychladnout, vyjměte kruh z formy a moučník posypte moučkovým cukrem.
Recept je úsporný, ale naprosto vynikající. Dort je výjimečný, udělejte ho při první příležitosti!