Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!

Opět je před námi víkend – bývá to jediná část týdne, kdy se celá rodina sejde doma u jednoho stolu. Užijte si společné chvíle ještě o trochu víc a dopřejte si i něco sladkého. Tento recept na mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem si zamilujete.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem
Zdroj: retee-usoare.eu
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem

Co budeme potřebovat:

Pro vrchní části:

  • 360 ml rafinovaného oleje (bez zápachu)
  • 4 vejce
  • 300 g hladké mouky
  • 460 g cukru
  • 15 g jedlé sody
  • 2-3 lžíce citronové šťávy
  • 3 g soli
  • 12 g mleté skořice
  • 3 g mletého muškátového oříšku
  • 3 g mletého hřebíčku
  • 500 g mrkve
  • 200 g vlašských ořechů
  • 1 lžička strouhané pomerančové kůry

Na krém:

  • 800 g smetanového sýra
  • 400 ml smetany na 33% šlehačku
  • 85 g moučkového cukru

Na slaný karamel:

  • 300 g cukru
  • 100 ml vody
  • 120 ml smetany na 33% šlehačku
  • 50 g másla
  • špetka soli

Jak budeme postupovat:

1. Připravte těsto: mrkev nastrouhejte na velkém struhadle. Na suché pánvi trochu opražte vlašské ořechy a pak je lehce nasekejte nožem.

2. Smíchejte cukr, sůl a olej pomocí mixéru s nástavcem s pádly.

3. Za stálého míchání postupně (jedno po druhém) vmíchejte do směsi vejce.

4. Přidejte jedlou sodu, zchlazenou citronovou šťávou. Směs šlehejte 2-3 minuty, dokud není nadýchaná a bělavá.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Vmíchejte prosátou mouku spolu se skořicí, muškátovým oříškem a hřebíčkem. Smíchejte do hladka.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Přidejte nastrouhanou mrkev a nasekané vlašské ořechy. Míchejte.

7. Vmíchejte nastrouhanou pomerančovou kůru. Míchejte.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Těsto rozdělte na 3 stejné díly.

9. Každou část těsta rozetřeme na čtvercový plech o rozměrech 30 x 30 cm a dno vyložíme pečicím papírem nebo alobalem (my jsme použili nastavitelný plech).

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Pečte těsto 15-20 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Zkontrolujte, zda je hotové pomocí párátka. V důsledku toho získáte 3 vrcholy.

11. Připravte krém: Smetanový sýr (studený, čerstvě vytažený z lednice), moučkový cukr a smetanu ke šlehání (studenou, čerstvě vytaženou z lednice) šlehejte mixérem, dokud nevznikne hladký, nadýchaný a stálý krém.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Sestavte dort: Vrchní díly navrstvěte na sebe a každý z nich potřete ⅓ krému.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu
Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu
Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Dejte koláč na několik hodin do lednice, aby ztuhl a důkladně se vychladil.

14. Připravte slaný karamel: Do hrnce s těžkým dnem dejte cukr a vodu. Vařte je, dokud nezískají tmavě hnědou barvu (190-200 °C).

15. Přidejte horkou smetanu. Míchejte.

16. Přidejte měkké máslo (pokojové teploty) a sůl. Míchejte.

17. Přeneste slaný karamel do mísy. Nechte ho ještě chvíli vychladnout a pak ho rovnoměrně rozetřete po povrchu dortu.

Mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem!
Zdroj: retete-usoare.eu

18. Dort dejte na 30-60 minut do chladničky, aby karamel ztuhl.

Náš tip: Neobvyklý dezert s vůní a chutí koření! Pokud chcete, můžete mrkev nahradit dýní a připravit dýňový koláč.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento inspirativní recept na mrkvový dort se smetanovým sýrem a slaným karamelem zaujal, sdílejte jej i svým přátelům! Inspirujte se také receptem na Delikátní ořechový cheesecake se slaným karamelem – dokonalé propojení sladkého a slaného.