Kachní maso si rozumí snad s každým ovocem. Pokud jste ho ještě nezkusili s čerstvými fíky a portským, je nejvyšší čas to napravit. Připravte si s nami lahodné kachní prsa s fíkovou omáčkou!
Kachní prsa s fíkovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 2 ks kachních prsou
- 4 ks zralých fíků
- 2 lžíce krystalového cukru
- 1 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce portského vína
- 2 dl slepičího vývaru (polovina vývaru)
- sůl, pepř, sušený tymián
Jak budeme postupovat:
1. Připravte omáčku. Fíky omyjte a nakrájejte na malé kostičky. Zahřejte je s cukrem a octem na mírném ohni. Přidejte lžíci vody a vařte džem, dokud nezhoustne. Nakonec přidejte vývar a portské a nechte ho na mírném ohni zredukovat asi na polovinu objemu. Chuť omáčky lze vyvážit trochou soli.
2. Mezitím předehřejte troubu na 200 °C a vložte do ní pekáč, aby se zahřál. Kachní prsa z obou stran osolte a opepřete. Před zahřátím je položte na pánev kůží dolů. Když prsa pustí tuk, otočte je a nechte je zatáhnout z druhé strany. Upečená prsa položte kůží nahoru do vyhřáté misky, posypte tymiánem a vložte do trouby asi na 7 minut.
3. Podávejte nakrájená na tenké plátky a přelitá fíkovou redukcí. Jako příloha se hodí noky ve tvaru lžíce z bramborové kaše ozdobené nasekanou pažitkou.
Přejeme dobrou chuť!
Pokud Vás tento recept na kachní prsa s fíkovou omáčkou zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na krůtí prsa s žampionovo-sýrovou omáčkou a gnocchi.