Milánské rizoto – nejcennější koření mu propůjčuje nádhernou barvu a jedinečnou vůni

Královské milánské rizoto je rozhodně to s přívlastkem slavného italského města. Nejcennější koření mu propůjčuje nádhernou barvu a jedinečnou vůni.

Risotto původem ze severo-italského města Milano je známé hlavně kvůli své zlatavé barvě, kterou mu dodá šafrán. Existuje velká spousta způsobů jak ho „správně“ připravit. Někteří Italové mezi základní ingredience řadí především máslo, jiní naopak používají také olivový olej, aby jídlo nebylo tak těžké a kalorické.

Milánské rizoto se šafránem
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Milánské rizoto se šafránem

Co budeme potřebovat:
  • 400 g rýže na rizoto (arborio, carnaroli, baldo…)
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 ks šalotky
  • 2 dl bílého vína
  • 1 špetka šafránu
  • 1 litr drůbežího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 1 hrst parmazánu, sůl, mletý černý pepř


Jak budeme postupovat:

  • Drobně nakrájenou šalotku vložte do rozpáleného oleje v hlubší pánvi. Když cibule začne sklovatět, přidejte rýži a dobře promíchejte, aby se všechna zrnka dotkla oleje. Rýži ochuťte čerstvě mletým černým pepřem a solí.
  • Ochucenou rýži zalijte vínem, opatrně stáhněte plamen a nechte víno za občasného míchání odpařit. V této fázi můžeme přidat špetku nebo dvě šafránu a vývar. Vývar přidávejte postupně a vždy ho nechte odpařit a vsáknout do rýže.

Náš tip: Potřebné množství vývaru závisí na druhu rýže. Celková doba vaření by však neměla být delší než 20 minut.

  • Když má rizoto kašovitou konzistenci a rýže je dostatečně měkká, odstavte pánev z ohně a vmíchejte máslo a parmazán.
  • Podávejte pokapané olivovým olejem a ozdobené bazalkou nebo petrželkou.

Přejeme dobrou chuť!

Pokud Vás tento recept zaujal, sdílejte jej i Vašim přátelům! Inspirujte se také receptem na velmi chutný a lehký salát s tuňákem a čínským zelím.