Dort se sladkým tvarohem, jablky a karamelovými “slzami”

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na dort se sladkým tvarohem, jablky a karamelovými “slzami”. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.

dort se sladkým tvarohem, jablky a karamelovými „slzami“. nesrovnatelný požitek!


Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • cukr – podle chuti (my jsme použili 200 g, ale těsto můžete připravit i bez cukru)
  • 150 g zakysané smetany
  • 4 žloutky
  • 1/3 lžičky jedlé sody (snižuje kyselost smetany; pokud je smetana velmi kyselá, můžete přidat více jedlé sody; pokud je méně kyselá – méně nebo žádnou)
  • jednu vrchovatou lžičku prášku do pečiva

Na sladkou tvarohovou vrstvu:

  • 600 g sladkého tvarohu
  • 200 g cukru
  • 4 žloutky
  • 3-4 polévkové lžíce krupice

Na jablečnou vrstvu:

  • 4-5 velkých jablek
  • 1 lžička mleté skořice

Na pusinkovou vrstvu:

  • 8 bílků
  • 200 g cukru
  • špetka soli

Jak budeme postupovat:

1. Připravte si sýrovou směs: smíchejte sladký tvaroh a žloutky. Postupně přidávejte cukr a mixujte do hladka. Pokud nemáte mixér, můžete sýr přecedit přes jemné sítko nebo ho rozmačkat šťouchadlem.

2.Přidejte krupici a promíchejte. Množství potřebné zakysané smetany závisí na vlhkosti sýra: pokud je suchý, budete potřebovat méně zakysané smetany, a pokud je vlhký a měkký – více. Přidali jsme 4 polévkové lžíce krupice.

3.Směs nechte odpočinout, aby krupice mohla nabobtnat.

4.Mezitím připravte těsto: vyšlehejte máslo mixérem a postupně přidávejte cukr (pokud ho chcete použít).

5.Přidejte zakysanou smetanu a žloutky. Šlehejte mixérem do hladka.

6.Přidejte jedlou sodu a prášek do pečiva. Smíchejte, dokud se nezapracuje.

7.Rychle přisypte mouku. Mixér můžete používat při nízkých otáčkách a střídavě jej zapínat a vypínat. Těsto promíchejte do hladka. Měla by být měkká, hustá, s konzistencí domácí zakysané smetany.

8.Těsto přeneste na plech vyložený papírem a rovnoměrně ho rozetřete stěrkou. Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C na prostřední polici a pečte koláč 10-15 minut.

9.Připravte si jablka: omyjte je, osušte a oloupejte. Nakrájejte je na tenké plátky.

10.Vyjměte plech z trouby. Těsto by se mělo upéct a po stlačení prstem by se nemělo prohýbat. Pokud přidáte cukr, těsto zhnědne. Pokud přidáte méně cukru nebo nepřidáte žádný, bude těsto světlejší.

11.Sýrovou směs rovnoměrně rozetřete na horkou desku. Na povrch vrstvy položte plátky jablek a posypte je mletou skořicí.

12. Snižte teplotu trouby na 170 °C a vložte plech do trouby na horní polici středního regálu. Koláč pečte 10-15 minut, dokud sýrová vrstva neztuhne.

13.Připravte pusinky: 3-4 minuty před koncem pečení ušlehejte bílky se špetkou soli, dokud se neobjeví měkké špičky. Pak postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání, dokud se nevytvoří pevné špičky a cukr se zcela nerozpustí (když pusinky třete mezi prsty, neměli byste cítit žádné krystalky cukru).

14.Vyjměte plech z trouby a rovnoměrně rozetřete pusinky po povrchu dortu.

15.Vraťte koláč do trouby vyhřáté na 170 °C na horní střední polici a pečte ho 20-25 minut, dokud se nepokryje karamelovou krustou.

16.Aby se objevily karamelové “slzy”, otevřete dvířka trouby a trochu ji vyvětrejte. Poté zavřete dvířka a nechte koláč uvnitř zcela vychladnout. Dvířka trouby raději už neotvírejte, aby se pára nevypařila a na povrchu koláče se nevytvořila kondenzace. Kondenzace rozpustí karamelovou krustu a vytvoří “slzy”. Tento proces obvykle trvá 2-3 hodiny.

Dort je neuvěřitelně chutný!

Přejeme vám i vašim blízkým příjemné chvíle!