Domů Recepty Dort se sladkým tvarohem, jablky a karamelovými „slzami“

Dort se sladkým tvarohem, jablky a karamelovými „slzami“

Krok za krokem vám představíme skvělý recept na dort se sladkým tvarohem, jablky a karamelovými „slzami“. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka! Ať už si odpolední kávu budete vychutnávat sami nebo přizvete přátele, sladkou tečku v tohoto podobě chutného dezertu ocení všichni.

dort se sladkým tvarohem, jablky a karamelovými „slzami“. nesrovnatelný požitek!


Co budeme potřebovat:

Na těsto:

  • 160 g hladké mouky
  • 150 g másla
  • cukr – podle chuti (my jsme použili 200 g, ale těsto můžete připravit i bez cukru)
  • 150 g zakysané smetany
  • 4 žloutky
  • 1/3 lžičky jedlé sody (snižuje kyselost smetany; pokud je smetana velmi kyselá, můžete přidat více jedlé sody; pokud je méně kyselá – méně nebo žádnou)
  • jednu vrchovatou lžičku prášku do pečiva

Na sladkou tvarohovou vrstvu:

  • 600 g sladkého tvarohu
  • 200 g cukru
  • 4 žloutky
  • 3-4 polévkové lžíce krupice

Na jablečnou vrstvu:

  • 4-5 velkých jablek
  • 1 lžička mleté skořice

Na pusinkovou vrstvu:

  • 8 bílků
  • 200 g cukru
  • špetka soli

Jak budeme postupovat:

1. Připravte si sýrovou směs: smíchejte sladký tvaroh a žloutky. Postupně přidávejte cukr a mixujte do hladka. Pokud nemáte mixér, můžete sýr přecedit přes jemné sítko nebo ho rozmačkat šťouchadlem.

Nepřehlédněte:
Rychlý recept na čokoládovou roládu s tvarohovým krémem

2.Přidejte krupici a promíchejte. Množství potřebné zakysané smetany závisí na vlhkosti sýra: pokud je suchý, budete potřebovat méně zakysané smetany, a pokud je vlhký a měkký – více. Přidali jsme 4 polévkové lžíce krupice.

3.Směs nechte odpočinout, aby krupice mohla nabobtnat.

4.Mezitím připravte těsto: vyšlehejte máslo mixérem a postupně přidávejte cukr (pokud ho chcete použít).

5.Přidejte zakysanou smetanu a žloutky. Šlehejte mixérem do hladka.

6.Přidejte jedlou sodu a prášek do pečiva. Smíchejte, dokud se nezapracuje.

7.Rychle přisypte mouku. Mixér můžete používat při nízkých otáčkách a střídavě jej zapínat a vypínat. Těsto promíchejte do hladka. Měla by být měkká, hustá, s konzistencí domácí zakysané smetany.

8.Těsto přeneste na plech vyložený papírem a rovnoměrně ho rozetřete stěrkou. Vložte plech do trouby vyhřáté na 180 °C na prostřední polici a pečte koláč 10-15 minut.

9.Připravte si jablka: omyjte je, osušte a oloupejte. Nakrájejte je na tenké plátky.

10.Vyjměte plech z trouby. Těsto by se mělo upéct a po stlačení prstem by se nemělo prohýbat. Pokud přidáte cukr, těsto zhnědne. Pokud přidáte méně cukru nebo nepřidáte žádný, bude těsto světlejší.

Nepřehlédněte:
Tato krupicová fofr bábovka skvěle doplní šálek kávy a potěší při snídani

11.Sýrovou směs rovnoměrně rozetřete na horkou desku. Na povrch vrstvy položte plátky jablek a posypte je mletou skořicí.

12. Snižte teplotu trouby na 170 °C a vložte plech do trouby na horní polici středního regálu. Koláč pečte 10-15 minut, dokud sýrová vrstva neztuhne.

13.Připravte pusinky: 3-4 minuty před koncem pečení ušlehejte bílky se špetkou soli, dokud se neobjeví měkké špičky. Pak postupně přidávejte cukr a pokračujte v míchání, dokud se nevytvoří pevné špičky a cukr se zcela nerozpustí (když pusinky třete mezi prsty, neměli byste cítit žádné krystalky cukru).

14.Vyjměte plech z trouby a rovnoměrně rozetřete pusinky po povrchu dortu.

15.Vraťte koláč do trouby vyhřáté na 170 °C na horní střední polici a pečte ho 20-25 minut, dokud se nepokryje karamelovou krustou.

16.Aby se objevily karamelové „slzy“, otevřete dvířka trouby a trochu ji vyvětrejte. Poté zavřete dvířka a nechte koláč uvnitř zcela vychladnout. Dvířka trouby raději už neotvírejte, aby se pára nevypařila a na povrchu koláče se nevytvořila kondenzace. Kondenzace rozpustí karamelovou krustu a vytvoří „slzy“. Tento proces obvykle trvá 2-3 hodiny.

Nepřehlédněte:
Bleskurychle připravené nepečené, tvarohové dortíky s čokoládovou polevou!

Dort je neuvěřitelně chutný!

Přejeme vám i vašim blízkým příjemné chvíle!