Božská křenová omáčka – nejlepší recept na poctivou domácí křenovou omáčku

Křenová omáčka se většinou řadí mezi nedostatková jídla školních a závodních kuchyní. Křenová omáčka však může být skvělou pochoutkou – pokud ji připravíte poctivě. Křenová omáčka je rychlá, zdravá, chutná a navzdory použitým dražším surovinám je ve výsledku levná. Zde je recept a návod na přípravu té nejchutnější domácí křenové omáčky, jakou jste kdy jedli.

božská křenová omáčka – nejlepší recept na poctivou domácí křenovou omáčku.
Zdroj: iStockphoto
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Křenová omáčka

Co budeme potřebovat:
  • čerstvý nebo konzervovaný křen
  • smetana
  • máslo
  • mouka
  • hovězí vývar nebo voda
  • sůl
  • cukr
  • citronová šťáva


Jak budeme postupovat:

  • Na dvou lžících másla nebo rostlinného másla osmahneme tři lžíce hladké mouky. Pokud nemáme hladkou mouku, lze použít i mouku polohrubou. Někdo má dokonce raději, když má omáčka mírnou “texturu”, kterou jí polohrubá mouka dodá. Ppřipravíme zlatou voňavou jíšku.
  • Jíšku zalijeme hovězím vývarem (půl až třičtvrtě litru). Protože v některých rodinách mají rádi křenovou omáčku k vařenému přednímu hovězímu, nemělo by být o hovězí vývar při vaření křenové omáčky nouze. Nevaříme-li hovězí a vývar nemáme, zalijeme jíšku vodou.
  • Vzniklou omáčku důkladně provaříme (asi deset minut). Neměly by v ní být hrudky jíšky. Potom přilijeme kelímek poctivé sladké smetany (takzvané ke šlehání), přivedeme k varu a zkorigujeme hustotu: když je omáčka řídká, zahustíme ji ještě lžící mouky vyšlehané v troše vody nebo mléka. Příliš hustou omáčku trochu zředíme (vývarem, vodou, mlékem). Přidáme tři vrchovaté lžíce strouhaného čerstvého nebo konzervovaného křenu a necháme přejít varem.
  • Odstavíme z plotny a dochutíme solí, cukrem, citrónovou šťávou nebo octem (přidáváme po lžičkách). Doladíme do příjemné mírně sladkokyselé chuti. Dochucování provádíme mimo plotýnku proto, že když přidáme do omáčky cukr, hrozí nevratné připálení. Křenovou omáčku podáváme k vařenému hovězímu masu, k vařenému uzenému nebo s kouskem tepelně upravené dobré šunky. Kdo nemá rád maso, pochutná si na křenové omáčce s vařeným vejcem. Jako tradiční přílohu podáváme housku nebo karlovarský knedlík, varianta s vařeným vejcem chutná i s bramborami.

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento recept na křenovou omáčku i Vašim přátelům! Mohlo by se Vám líbit: Obložené hovězí maso z trouby – velmi chutný a jednoduchý recept.