Milujete domácí pečivo? Připravte si tento vynikající podmáslový chléb

Milujete domácí pečivo? Připravte si tento vynikající podmáslový chléb. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým kuchařem či kuchařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající kuchař i kuchařka!

milujete domácí pečivo? připravte si tento vynikající podmáslový chléb
Zdroj: Martina Hančlová

Připravte si tento vynikající podmáslový chléb:

Co budeme potřebovat:

  • 450 g mouky na chleba
  • 50 g hladké mouky
  • 310 g podmáslí
  • 50 g bílého jogurtu
  • 1/2 kostky droždí
  • 2 lžičky cukru
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička chlebového koření (nemusí být)
  • 1 lžíce kmínu
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce octa
  • 1 vařená nastrouhaná brambora

(nebo: 3 lžíce solamylu, nebo 3 lžíce bramborového těsta v prášku) – je možno přidat různá semínka, oříšky, otruby, klíčky.


Jak budeme postupovat:

1) Připravíme klasicky kvásek a poté všechny suroviny smícháme a dáme do tepla na hodinu kynout.

2) Mezitím si vysypeme ošatku na chleba hladkou moukou smíchanou s bramborovým škrobem. Vykynuté těsto na chleba vyklopíme z formy na vál a trochu s ním bouchneme, aby jakoby spadlo.

3) Vytvarujeme bochník a vložíme do vysypané ošatky na další kynutí. Necháme kynout asi 30 minut přikryté mikrotenovým sáčkem.

4) Mezitím si rozpálíme troubu na 220 stupňů a na dno trouby dáme kastrolek s horkou vodou. Opatrně nakynutý bochník překlopíme na plech (pomáháme si rukou) a vložíme do trouby.

5) Pečeme na 220 asi 15 minut, poté vyndáme kastrolek s vodou z trouby a pečeme na 180 stupňů 25-30 minut. Pokud už máme kůrku během pečení tmavší, přikryjeme alobalem a dopečeme. 

milujete domácí pečivo? připravte si tento vynikající podmáslový chléb
Zdroj: Martina Hančlová