Mák je cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Pravidelná konzumace vám zlepší trávení, a jak je známo, také se po něm dobře spí.
Kromě zdraví prospěšných účinků mák také skvěle chutná. Dnes vám nabízím recept na domácí makovec, který dělám už několik let.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.Domácí MAKOVEC s citrónovou polevou
Co budeme potřebovat:na těsto:
- 30 dkg mletého máku (nejlépe již ochuceného)
- 25 dkg hrubé mouky
- ½ čajové lžičky skořice
- 5 dkg cukru (v případě ochuceného máku, pokud máte neochucený mletý mák, přidejte 15 dkg cukru)
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2 žloutky
- moučkový cukr podle potřeby
- 2 lžíce horké vody
- šťáva z 1 citronu
- dva vaječné bílky
- přibližně ½ l mléka
Jak budeme postupovat:
- V míse nejprve smíchejte všechny suché přísady, poté přidejte žloutky a mléko.
- Směs dobře vyšlehejte vidličkou nebo metličkou a nakonec lehce vmíchejte bílky.
- Sníh do těsta lehce vmíchejte vidličkou proti směru hodinových ručiček.
- Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo vyložte pečicím papírem) a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 až 15 minut. Pozor – mák nesmí během pečení tvořit hnědé skvrny, byl by vysušený!
- Citronová poleva – Do mísy nalijte vodu a citronovou šťávu a postupně přidávejte cukr. Šlehejte metličkou, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Hotové těsto potřete citronovou polevou, nechte ztuhnout a podávejte.
Přejeme dobrou chuť!
Sdílejte tento inspirativní recept na makovec s citrónovou polevou i Vašim přátelům! Inspirujte se dalším tipem na skvělý recept, konkrétně na fantastický koláč z listového těsta s pomerančovým krémem – tento recept si uložte!