Domů Recepty Skvělý domácí MAKOVEC s citrónovou polevou!

Skvělý domácí MAKOVEC s citrónovou polevou!

ZDROJPrima Kuchařka

Mák je cenným zdrojem vitamínů a minerálů. Pravidelná konzumace vám zlepší trávení, a jak je známo, také se po něm dobře spí.

Kromě zdraví prospěšných účinků mák také skvěle chutná. Dnes vám nabízím recept na domácí makovec, který dělám už několik let.

Skvělý domácí MAKOVEC s citrónovou polevou
Zdroj: Prima Kuchařka
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.

Domácí MAKOVEC s citrónovou polevou

Co budeme potřebovat:

na těsto:

  • 30 dkg mletého máku (nejlépe již ochuceného)
  • 25 dkg hrubé mouky
  • ½ čajové lžičky skořice
  • 5 dkg cukru (v případě ochuceného máku, pokud máte neochucený mletý mák, přidejte 15 dkg cukru)
  • špetka soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 2 žloutky
  • moučkový cukr podle potřeby
  • 2 lžíce horké vody
  • šťáva z 1 citronu
  • dva vaječné bílky
  • přibližně ½ l mléka


Jak budeme postupovat:

  • V míse nejprve smíchejte všechny suché přísady, poté přidejte žloutky a mléko.
  • Směs dobře vyšlehejte vidličkou nebo metličkou a nakonec lehce vmíchejte bílky.
  • Sníh do těsta lehce vmíchejte vidličkou proti směru hodinových ručiček.
  • Těsto nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech (nebo vyložte pečicím papírem) a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 10 až 15 minut. Pozor – mák nesmí během pečení tvořit hnědé skvrny, byl by vysušený!
  • Citronová poleva – Do mísy nalijte vodu a citronovou šťávu a postupně přidávejte cukr. Šlehejte metličkou, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Hotové těsto potřete citronovou polevou, nechte ztuhnout a podávejte.
Nepřehlédněte:
Inspirace na snadný a rychlý oběd! Základem jsou kuřecí stehna

Přejeme dobrou chuť!

Sdílejte tento inspirativní recept na makovec s citrónovou polevou i Vašim přátelům! Inspirujte se dalším tipem na skvělý recept, konkrétně na fantastický koláč z listového těsta s pomerančovým krémem – tento recept si uložte!