Vynikající kávová zrnka – recept na vánoční cukroví

Přemýšlíte o tom, jaké budete letos péct cukroví? Pak jste tu správně. Vánoční cukroví by nemělo za žádnou cenu chybět na svátečním stole. Ať už se raději držíte tradičních druhů nebo rádi zkoušíte něco nového, vždy je dobré myslet na pečení s velkým předstihem. V dnešním článku Vám ukážeme skvělý recept na vynikající kávová zrnka od Moniky, které jsou velmi lahodné.

vynikající kávová zrnka – recept na vánoční cukroví
Zdroj: Monika Hodanová

Recept na vynikající kávová zrnka:

Co budeme potřebovat:

  • 500 g másla
  • 1 kondenzované slazené mléko v plechovce
  • 50 g kakao
  • 100 g cukr krupice
  • 3 lžičky rozpustné kávy sypké
  • 3 lžičky zrnkové mleté kávy

500 g marcipánu na obalení zrníček


  1. Do vodní lázně dáme kondenzované mléko, cukr a kakao a šleháme nad parou do zhoustnutí. Šleháme opravdu dlouho klidně 15 minut.
  2. Odstavíme z lázně a dáme máslo nakrájené na kostičky, vymícháme do hladké hmoty a necháme vychladnout.
  3. Dáme do ledničky do druhého dne vychladit, krém hezky ztuhne. Vyšleháme šlehačem do hustého krému.
  4. Na tvarování zrníček mám formičku od Tescomy.Pokud jí máte, tak pracujte s ní, jde to krásně.
  5. Marcipán si vyválím na slabý plát, ten nařežu na kostičky.
  6. Vždy jednu kostičku vložím na tvarovač-formičku přitisknu do formičky a naplním šlehanou směsí krému, okraje marcipánu přitisknu na krém, abychom jej uzavřeli a vytvarovali tak zrnko.
  7. Nechám ztuhnout do druhého dne a pak polévám čokoládou s troškou rozpuštěného tuku.

Pokud formičku nemáme, tak z krémové hmoty vytvarujeme zrnka, necháme je ztuhnout v ledničky a obalujeme v marcipánu, uděláme špejlí rýhu zrnka a poléváme čokoládou.

Doporučujeme také vyzkoušet recept na – Kokosové kuličky, které by neměly chybět na svátečním stole – vánoční cukroví