Mobil do šuplíku, jehlice do ruky!

A je tady podzim. Pozdě se rozednívá, brzy se stmívá. Aktivit venku začíná ubývat. Navíc, zahrádku máme víceméně sklizenou, listí ještě úplně neopadalo, takže zatím není moc co uklízet, a běhat potmě v lese se nemusí vyplatit. Co budeme dělat? Vzpomeňme si, co naše babičky a maminky dělaly po večerech. Neměly mobil ani počítač. Možná si četli, ale většina z nich zcela jistě šila, pletla nebo háčkovala. Proč to také nezkusit? Materiálů i návodů je všude kolem dostatek.

knitting 5447283 1280
Zdroj: pixabay.com

Je pravdou, že současná hektická doba nám příliš neumožňuje věnovat se tvůrčím pracím (tedy, pokud to není naše živobytí). Denní rutina – z práce do práce, vařit, uklízet, pomáhat dětem s úkoly, nás vyčerpává natolik, že večer rovnou padneme do postele. V lepším případě jsme schopni jen tupého sledování televize či sociálních sítí. A je jedno, jestli je jaro, léto, podzim nebo zima. Je to škoda a by bylo fajn tuto naši rutinu trochu nabourat. Naučit se či si jenom připomenout to, co vlastně už známe z dětství.  Zkusme více zapojit pravou hemisféru mozku a začněme něco tvořit – pro děti, na sebe, do bytu.

Nedávno uplynulé období svým způsobem umožnilo v tomto směru jakýsi návrat ke kořenům, kdy většina z nás začala šít, plést a vytvářet „hand made“ výrobky. Jistě si všichni pamatujeme „rouškový boom“. V tu dobu jsme šili snad úplně všichni – ženy, muži i děti. A šili jsme ze všeho, co bylo k mání. V době uzavření většiny služeb a obchodů z důvodu celostátní karantény jsme se tak trochu vrátili o pár let zpátky, kdy si člověk musel umět poradit sám s málem, které měl k dispozici. A moc toho nebylo. Ačkoli galanterie směly být otevřené. Během pár dní se staly nejvytíženějšími a mnohdy také nejvyprodanějšími obchody. Tvořily se fronty na nitě, látky a hlavně textilní gumu. Dost často jsme se setkávaly s odpovědí: „nemáme“, „došlo“, „přijde pozítří“. V tento moment jsme určitě ocenili existenci e-shopů, kde bylo veškeré  zboží víceméně po celou dobu k dostání.

yarn 731515 1280
Zdroj: pixabay.com

Samozřejmě, nebylo to pouze šití roušek, které se stalo náplní denního programu většiny Čechů. Svůj vzestup v žebříčku oprášených tvůrčích domácích aktivit zažilo také pletení. Díky nejrůznějším videokurzům a návodům na internetu se do pletení pustili i úplní začátečníci – hladce nebo obrace, ubírat či přidávat, dvě jehlice, tři jehlice … Kolikero různobarevných ponožek eventuálně svetrů jste dostali k Vánocům? Tady se nabízí hláška ze známého českého filmu o tom, jak největší radost udělá takový dárek, který člověk vyrobí sám. Ovšem, za některé barevné kombinace vzniklé ze zbytků vlny by se nemusel stydět leckterý klaun.  Kreativita v některých případech neznala mezí, bohužel. Ještě, že se tou dobou nemohlo nikam chodit.

V té době jste možná sami na sobě pocítili, že s neustálým prodlužováním karantény máte potřebu nějak změnit prostor kolem sebe. Leckdy bylo nutné udělat razantní krok, a tak se bouraly příčky, malovalo se a nakupoval se nový nábytek. Někde postačila jen drobná změna, třeba si pořídit pěkné kvalitní povlečení, záclony či koberec. Od věci nejsou ani vhodně zkombinované nejrůznější dekorace. Šikovným rukám stačí nápad a nový look je na světě.

No, doufejme, že nám již žádný lockdown nehrozí. A z toho, co jsme prožili a zažili, si vyberme jen pozitivní poznatky a zkušenosti. Tedy, pokusme se nesklouznout zpět do stereotypní rutiny a místo mobilu vezměme do rukou jehlice, nezasedněme k televizi, ale k šicímu stroji a probuďme v sobě kreativního ducha. Kladná zpětná vazba na sebe určitě nenechá dlouho čekat – ať už budeme mít radost sami ze sebe nebo nás ocení naše okolí. A to by bylo hezké, ne?