Jak stříhat túje? Prohlédněte si tyto tipy jak na hustý, rychle rostoucí a stálezelený živý plot

Jaro se nese ve znamení zahradních prací. Zatímco v létě nám oáza klidu poskytuje útočiště, na jaro se jí musíme trochu odvděčit. Vezměte proto do rukou potřebné nástroje a pusťte se do odškrtávání jednotlivých položek na seznamu nutných prací. Jedním z bodem je stříhání tújí, ale jak na to?

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

tuje
Zdroj: pixabay.com

Túje jsou součástí nejedné zahrady

Zeravy neboli túje – oblíbená součástí každé moderní zahrady. Jedná se o jehličnany, jež se rozšířily po celých našich končinách. Jejich popularitě se nejde divit, přece jenom jsou celoročně zelené a velice rychle rostou, aniž byste museli vynaložit sebemenší úsilí. A jelikož se využívají jako živý plot, poskytují i dostatečnou porci soukromí a ochranu před zvědavýma očima sousedů. 

V současné době na svou zahradu můžete sázet rovnou několik druhů těchto rostlin. Mezi sebou se liší tvarem své koruny, také  barvou nebo rychlostí růstu a výškou, které mohou dosáhnout. Ať už se rozhodnete pěstovat ten či onen druh, obecná pravidla pro pěstování budou plně stačit a týkají se všech.

Túje je zapotřebí stříhat

Zmiňovaná obecná pravidla jsou poměrně krátkým seznamem, protože toho tyto jehličnany nevyžadují ke svému spokojenému a bezproblémovému životu mnoho. Na co bychom zapomínat neměli, je stříhání. Kdy túje stříhat a kde?

Túje stříháme zpravidla během léta, které je pro tuto činnost tím nejlepším obdobím. Tok mízy je totiž nejslabší. Jelikož se jehličnan stříhá dvakrát ročně, do práce se pusťte na začátku června a posléze ke konci léta nebo zkraje podzimu. Jinými slovy nejlepší nůžky na živý plot popadněte do rukou právě teď!

Když se ochladí, ranky, které po stříhání nůžky na živý plot zanechaly, se stihnou velice rychle zacelit. Co se týče brzkého letního střihu, dejte si pozor na ptáky, kteří mají tendenci se v tújích usídlit. Raději na svou zahradu umístěte ptačí krmítka, jež ptákům poskytnou útočiště a díky nimž nebudou mít tendenci uchýlit se do zmiňovaného jehličnanu.

Kde túje stříhat?

Nabízí se otázka, kde jehličnan zastřihnout. Rozhodně se ke střihu neuchylujte ve chvíli, kdy stromek dosáhne konkrétní výšky. Po nůžkách můžete sáhnout mnohem dříve. Pokud ještě nedorostl do požadovaných výšin, zastřihněte alespoň špičky. 

Túje se během růstu mohou zastřihnout do konkrétních tvarů. Je to velice snadné, stačí mít po ruce kvalitní zahradní nářadí. U mladých jehličnanů se to však nemá přehánět, spíše svou pozornost zaměřte na onu špičku a zbavujte se výraznějších nerovností.

Jak túje stříhat?

Pokud se chystáte jehličnany zdobící vaši zahradu stříhat vůbec poprvé, možná nevíte, jak či kde začít. Obecně je důležité, aby dolní část byla co nejširší, horní pak úzká. Větve se tedy budou směrem k vrcholu zužovat. Abyste tohoto efektu dosáhli, stříhejte je lehce na šikmo. U starších tújí samozřejmě můžete upustit uzdu své fantazii a zastřihnout je do tvaru, který je vašemu srdci blízký a oku líbivý. 

Vždy však zohledněte zdravotní stav stromu. Čím lépe je túje zastřižená, tím více odolává větru a tolik se neláme. Šikmě střižené větvičky zase budou zabraňovat usazování sněhu v zimě, což povede k minimálnímu zatěžování stromku.

Když jsou túje živým plotem

Že jste si túje pořídili proto, aby vám tvořily živý plot lemující se kolem zahrady? Nejste jediní, kdo se pro tento krok rozhodli. Pamatujte ale na jedno, a sice nechte túje vyrůst aspoň do jednoho metru. V prvních několika letech zastřihávejte pouze boky, a to ideálně znovu zešikma.

V pozdějších letech pamatujte na zarovnání. Chcete přece, aby živý plot měl jistý řád a dodával zahradě šmrnc, nebo ne? Pokud budete túje pravidelně tvarovat a zastřihávat, budou skutečně hustým porostem bez sebemenších nedokonalostí.