Vanilkové rohlíčky představují moje nejoblíbenější cukroví! Pečeme je každý rok z dvojité dávky, jelikož jich není nikdy dost. Ačkoli někdo do vanilkových rohlíčků přidává vlašské ořechy, my přidáváme oříšky lískové. Dělávala to tak naše babička a její recept nyní budeme sdílet i s Vámi 🙂
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 160 g hery nebo másla
- 50 g cukru
- 100 g namletých lískových oříšků
- 1 žloutek
- na obalení: 60 g moučkového cukru + 3 pytlíky vanilkového cukru
Postup:
(1) Pokud nemáme oříšky namleté, zprvu si je najemno nameleme.
(2) Do mísy dáme mouku, mleté ořechy a cukr. Přidáme máslo nakrájené na kostky a žloutek. Směs zpracujeme do těsta tak, aby se máslo dobře propojilo se zbytkem ingrediencí.
(3) Hotové těsto zabalené do folie necháme minimálně hodinku uležet v lednici. Můžeme ho tam nechat i pár dní. Před tvarováním ho však necháme zas chvíli v pokojové teplotě.
(4) Troubu si předehřejeme na 180 °C a můžeme tvarovat rohlíčky. U nás doma k tomu používáme tohoto pomocníka (viz obrázek), do kterého těsto hezky po kouskách nacpeme. Rohlíčky ovšem můžete tvarovat i ručně válením.
(5) Pečeme přibližně 10 až 15 minut do zlatova. Každá trouba nicméně peče jinak, proto si rohlíčky hlídáme.
(6) Ještě teplé je pak obalujeme v připraveném vanilkovém cukru. Obalené rohlíčky necháme úplně vychladnout a přendáme je do krabice, kterou skladujeme v chladu.
Pokud vás recept na vanilkové rohlíčky zaujal, inspirujte se dalším receptem na vánoční cukroví a to Fantastické vanilkové rohlíčky s kokosem.