Domů RECEPTY Recept na vynikající bramborové bochánky pečené do zlatova!

Recept na vynikající bramborové bochánky pečené do zlatova!

Sdílejte

V dnešním příspěvku jsme si pro vás připravili recept na jednu z nejoblíbenějších ingrediencí vůbec – brambory. Její oblíbenost si vysvětlujeme variabilitou, která tato hlíznatá plodina nabízí! Můžeme si z ní připravit nespočet dobrých pokrmů různých chutí! Tentokrát však opustíme staré dobré brambory na loupačku či bramborovou kaši a podíváme se na to, jak si uvařit vynikající bramborové bochánky 🙂

Ingredience:

  • 4 velké brambory, oloupané a omyté
  • 2 polévkové lžíce másla
  • 2-3 stroužky drceného česneku
  • 1/4 šálku jemně nasekané cibule
  • 2 vejce
  • 1/4 šálku zakysané smetany nebo obyčejného bílého jogurtu
  • 1 šálek plný šunky, pancetty nebo slaniny nakrájené na kostky
  • 1/2 šálku strouhaného čedaru
  • 2 polévkové lžíce nasekané pažitky
  • 2 jarní cibulky nasekané najemno
  • 2 lžičky soli
  • pepč podle chuti
  • v případě potřeby 1 nebo 2 lžíce mléka

Postup:

  1. Brambory uvaříme v osolené vodě.
  2. Na pánvi rozehřejeme máslo a přidáme cibuli. Smažíme dokud nezměkne (cca 3 minuty) na středním plameni. Během posledních 30 sekund přidáme k cibuli i česnek.
  3. Ve velké míse smícháme uvařené brambory a nahrubo je rozmačkáme. K bramborům přihodíme vejce, směs cibule/česneku, zakysanou smetanu, šunku, sýr, pažitku a jarní cibulku. Pořádně promícháme a ochutíme solí a pepřem podle chuti. V případě potřeby upravte texturu trochou mléka.
  4. Předehřejwme troubu na 190°C a připravíme si plech vyložený pečícím papírem.
  5. Nabíráme bramborovou směs a plníme jí kulatou formičku pro tvarování pokrmů. Uhladíme povrch, vyjmeme formičku a opakujeme. Pokud nemáme formičku, můžeme využít např. formu na muffiny nebo tvarovat bochánky ručně! Na chuti se nic nezmění.
  6. Pečeme v troubě na 190°C po dobu 15-20 minut dokud nejsou bochánky zlatavé.
  7. Bramborové bochánky můžeme skladovat v mrazáku až 1 měsíc.